Wednesday, 26 December 2012

Filled Under:

Sotong Goreng Telur Masin - Gambar VS Realiti

Ini Resipi baru tetapi apabila dibandingkan dalam gambar dan rupa dalam realiti, memang agak berbeza eh. Macam tu juga bila kita cuba buat kek seperti dalam buku resipi, memang lain rupanya bila dah dikeluarkan dari ketuhar.

Dalam gambar :
Realiti : 




15 comments:

  1. silap teknik masak tu, patutnya goreng telur tu asing pastu baru gaul ..alahai.. dah penah buat tp masak dengan lobster la...

    ReplyDelete
  2. Standard ar , perkara nie semua haha

    ReplyDelete
  3. standard ar, perkara ini semua, haha

    ReplyDelete
  4. Lapor pulak nengok menda ne.yum3

    ReplyDelete
  5. biasa sotong rebus dulu kasi air kurang.sotong kan byk air....

    ReplyDelete
  6. xle slhkn buku resepi kena slh kn diri sendri dah la xtw masak bace resepi pon xreti..

    ReplyDelete
  7. sape lak ajor masak cmtu?haha.. :p

    ReplyDelete
  8. macam salah teknik je.. kene lebih kretif lagi..

    ReplyDelete
  9. adoi...mn boleh masak telur camtu....memang harulah jadinyer....Lg 1,sotong ni byk air...so x perlu tambah air da...

    ReplyDelete
  10. adoi...mn boleh masak telur camtu....memang harulah jadinyer....Lg 1,sotong ni byk air...so x perlu tambah air da...

    ReplyDelete
  11. Sotong tu goreng ngan tepung jagung dulu bagi rangup, pas tu tumis minyak ngan bawang putih, masuk cili padi n daun kari, then masuk susu cair, gula, garam, lada sulah n serbuk perasa, then dah pekat masukkan kuning telur masin yg dah di rebus n lenyek. Gaul sekali ngan bahan susu cair dlm kuali tu, dah agak pekat masuk sotong, baru la telur tu berkerak pada tepung sotong, selalu buat ngan ketam atau udang..selamat mencuba ;-P

    ReplyDelete
  12. Sotong tu goreng ngan tepung jagung dulu bagi rangup, pas tu tumis minyak ngan bawang putih, masuk cili padi n daun kari, then masuk susu cair, gula, garam, lada sulah n serbuk perasa, then dah pekat masukkan kuning telur masin yg dah di rebus n lenyek. Gaul sekali ngan bahan susu cair dlm kuali tu, dah agak pekat masuk sotong, baru la telur tu berkerak pada tepung sotong, selalu buat ngan ketam atau udang..selamat mencuba ;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumis minyak dg bawang putih ke tumis bawang putih dg minyak ?? Hahaha...

      Delete
  13. mcm x pandai masak jerk.. ha2... memasak kena perlu feeling n imaginasi.. yg x jadi itu adalah yg telah ada dlm minda anda

    ReplyDelete